Nemcsak nagy terekben mutat a minimál konyha

2021-04-14 08:31:03 UTC

Sokak szerint a konyha a családi élet központja, és bár az emberek különbözőek, az biztos, hogy a legtöbb esetben a lakás vagy ház egyik legfontosabb helysége, amelynek kialakítása egyben a legtöbb figyelmet igényli. Látványukban a konyhák sokfélék lehetnek, de ma az egyik legnépszerűbb a minimál stílus, méghozzá kisebb és nagyobb terekben egyaránt. Mindez nem véletlen.

A stílust eredetileg ugyan tágas környezetbe szánták, de a minimál gondolkodásnak és lakberendezésnek van két jellemzője, amelyek „tágítják” és jobban hasznosíthatóvá tesznek bármekkora teret. Lássuk, melyek ezek:

- Rend: a síklapokkal határolt berendezést nem „szabad” vizuális összevisszasággal terhelni, mert azonnal lerontja az összhatást. Egyetlen, pulton felejtett konyharuha még lehet hangulatos, akár az „élet jele” is, de a különböző, falra aggatott díszek, edények, dekorációk, hűtőmágnesek, pulton vagy falon tárolt fűszerek egyértelműen nem valók az ilyen konyhákba. Mindez annyira ösztönszerű és kézenfekvő, hogy a minimál konyhákban a tulajdonosok szinte automatikusan elpakolnak maguk után – és fordítva, a rendszerető emberek gyakrabban választanak ilyen konyhát. Márpedig az a tér, amelyben a sok apró forma nem akasztja meg a szemet, tágasabbnak és szellősebbnek tűnik, alapterülettől függetlenül.

 

- Színvilág: a színek kicsit úgy viselkednek, mint a tárgyak. Ha sok és/vagy élénk szín jellemez egy teret, különösen, ha az elaprózott felületen, gyorsan váltakozva jelenik meg, azt óhatatlanul zsúfoltnak, „soknak” lehet érezni, és fordítva. Az alapvetően két, jellemzően visszafogott színnel, vagy 2+1, akár élénkebb kiegészítő színnel dolgozó minimál stílus a nagy, egyszínű felületeivel mindig tágasabbnak, hűvösebbnek, kellemesebbnek érződik.