Minimál kertet csak maximális szakértelemmel!

2021-05-03 12:44:19 UTC

A minimál konyhával, szobabelsővel már foglalkoztunk, de mivel előbb-utóbb beköszönt a jó idő, itt az ideje, hogy a minimál kertekről is szóljunk néhány szót. A stílusjegyek és az anyaghasználat sok tekintetben hasonló ahhoz, amit a belső tereknél már körül jártunk, van azonban egy nagy különbség: míg a minimál berendezésű szobákban a növények ritkán kapnak hangsúlyos szerepet – ami nem jelenti azt, hogy nincsenek -, a kertben a zöld szín a főszereplő.

Ez esetben pedig a zöld növényeket jelent, ami azt is jelenti, hogy a minimál kert építésénél nemcsak a színekre és az anyagokra kell odafigyelni, de komoly növényismeretre is szükség van ahhoz, hogy az elképzelt és megvalósított kert 10 vagy 20 év múlva is hasonló arcát mutassa. Lehet egy platán szép és visszafogott része a kertünknek, ameddig a törzsátmérője mondjuk 10-15 cm, de 10 év múlva a hatalmas fa folyamatosan szöszölni fog, mindent beárnyékol, ősszel pedig sokmázsányi levéllel tör majd borsot a tulajdonos, vagy a kertész orra alá, miközben elnyomó jelenlétével felborítja a tervezéskor oly nagyszerű harmóniát. Ez persze minden gyors növekedésű, terebélyes, lombhullató fára igaz.

 

Ugyanígy meg kel fontolnunk a sövényekhez használt fajtákat, a fenyőféléket is, vagy a gyepfelületeket. Utóbbiak például mindig remekül festenek, amikor a kerttervező átadja a munkát, de megfelelő gondoskodás, vagy fajtaválasztás nélkül hamar egy kikopott, kisárgult moha- és tarackmezővé alakulhat a vágyott pázsit. Mivel a minimál stílus a kertben sem tűri a rendetlenséget és az elburjánzott vadont, készüljünk fel, hogy a közszájon forgó minimál kert – minimális gondozás szlogen csak a tökéletesen kialakított, és megfelelő fajtákkal beültetett kertekre igaz.

 

Nem egyszerű a kerti bútorok, műtárgyak kérdése sem. Bár a boltokban is számtalan, ránézésre minimál stílusú (szögletes, sallangmentes) bútor kapható, a gyakorlatban ezek egyfelől ritkán ütik meg a minimál által elvárt anyaghasználatot és magas minőséget, ezért a nap és az időjárás hatására hamar kifakulnak és tönkre mennek. Egy egyedi stílusú kertet nem érdemes méltatlan és kommersz bútorokkal berendezni. A megoldás az épített bútor, illetve az egyedi, a helyszínhez tervezett műtárgyak. Legyen szó a medence környékéről, a grillezőről, nyári konyháról vagy csak egy pihenőszigetről a kert sarkában, a legjobb és legidőtállóbb hatást a kerámiabútorok alkalmazásával lehet elérni. Ezek az anyagok sokkal kevésbé sérülékenyek, fagyérzékenyek a természetes köveknél vagy a dekorbetonnál, miközben felületeik nagy választéka szabad kezet ad a lakberendezőknek. A kert a ház szerves része, a belső tér stílusát viszi tovább, ezért éppen olyan igénnyel kell megtervezni, mint a szobák berendezését. Forduljon tanácsadóinkhoz!