Mi az a minimál, mitől luxus és mi köze hozzánk?

2021-01-06 14:19:05 UTC

A minmál stílust sokan sokfelől eredeztetik, és mint a legtöbb stílus, leginkább több kulturális hatás szinergiájaként jött létre. Legfontosabb jellemzői a letisztultság, minél visszafogottabb elegancia, a funkció előtérbe helyezése. Könnyen felismerhető a lehető leginkább leegyszerűsített, jellemzően szögletes formanyelvről, a síkfelületekről, melyeket díszítések helyett az anyaghasználat emel ki a szemlélő számára.

 

A stílus egyik ikonja meg is fogalmazta, hogy korunk luxusa a tér, a berendezés tekintetében pedig a „minél kevesebb, minél jobb minőségben” elve a mértékadó. Ebből az is következik, hogy egy minimál stílusban berendezett szoba 3-5, szellősen elhelyezett bútordarabja többe kerülhet, mint egy másik stílus teljes eszköztára. A vonalak a ’90-es évek „ős-minimáljában” jellemzően szögletesek és sarkosak, síkfelületekkel határoltak. Ma már ezt a többség enyhíti valamivel, akár színben, akár formában. Egy minimál, visszafogott helyiségbe például mára befér egy (de nem több) színesebb festmény vagy falfelület, egy ránézésre is puha, színes takaró, a szürke-fekete-fehér összeállításokat pedig a kezdetektől szokás volt fával kombinálni.

A minimál stílus alapvető üzenete a visszafogott, fegyelmezett jólét, a nem titkolt, de dekadenciától mentes, funkcionális gazdagság. Egy minimál szobában csak azok látják meg a luxust, akik értenek hozzá. Itt az anyaghasználat az egyik legfontosabb. A dísztelen, „cirádáktól” mentes, mindig szellős, vagy relatíve tágas terek és tárgyak nemes, időtálló anyagokból készülnek, drága fából, textilből, betonból és persze kőből.

Ez az utóbbi terület, ahol a Minimal Ceramic alapvetően újat hozott a letisztultság rajongóinak. Míg korábban a különböző ásványi és kőfelületek kizárólag a falakon, pultokon, asztallapokon és más nagy, vízszintes felületeken voltak alkalmazhatók, ma hatalmas kerámiaválasztékunk és technológiánk segítségével gyakorlatilag minden bútort, berendezési tárgyat elkészíthetünk a kívánt, természetes kőfelületet használva. Így a kőburkolatú fal, egyszínű bútor párosát megfordítva, az egyszínű falakhoz bármilyen kő – kerámia – bútort el tudunk készíteni, ami komoly lehetőségeket nyit a lakberendezők számára.